Cześć :) Chciałam zapytać co myślicie o Krewetkach w akwarium?? Jest ich tak dużo że poprostu aż oczu niemoge oderwać. Ale niestety nie miałam ich jeszcze w akwa i w związku z Tym może Wy macie jakieś doswiadczenia z nimi związane?? Było by mi bardzo miło jesli się podzielicie hehe :) Pozdrawiam serdecznie!!!!
|

witaj Kruszynko,słyszałam że można hodować krewetki w akwarium tylko powinny mieć dużo roślin i kryjówek by mogły się schować. Podobno najlepsze odmiany do hodowli dla początkujących Red Cherry i Babaulti.Powinno się je hodować parami wtedy Ci się będą mnożyć.pozdrawiam również :)
Dodaj odpowiedż
alusia 03.06.2009 14:42

Tak właśnie mam do wyboru Red Cherry lub tzw Krewetki filtrujące :) Ale moim zdaniem te pierwsze są ładniejsze :) A dodatkowo gdy są całkowicie wybarwione są naprawde piękne :) A niewiesz Kochana ALUSIU czy czują sie dobrze ze wszystkimi rybkami?? Pozdrawiam!!!
Dodaj odpowiedż
kruszynka 04.06.2009 13:43

Witaj po przerwie;]
Co do krewetek to niezbyt sie orietuje i jak zauwazylam z opisu alusi sa to calkowicie inne zwierzaki niz raki. Juz fakt iz musza miec duzo roslin calkowicie je rozroznia. Mam prosbe: opisuj tu swoje przygody przy hodowli bo moze i ja sie skusze;];];]
Dodaj odpowiedż
chol12321 07.06.2009 21:09

hmm słyszałam że rybki mogą polować na małe krewetki,ale jak są już w miarę duże to nic im nie zrobią. Jeśli chcesz żeby się rozmnażały zafunduj im kryjówki,mech, piaszczyste podłoże i korzenie. Słyszałam również że są wrażliwe na złe warunki wodne.Lubią temperaturę wody około 25 C,dorosłe samiczki mogą mieć do 3 cm, a samce max 2cm. Jak byś chciała żeby były bardziej czerwone to wystarczy odpowiedni pokarm zawierający karotenoidy czy jakoś tak się to nazywa :)
Dodaj odpowiedż
alusia 08.06.2009 16:15

A i mam pytanko: czy te zwierzaczki na zdjatku to twoje??
Dodaj odpowiedż
chol12321 08.06.2009 21:47

Nie kochana to akurat nie moje zdjęcia. Moje może tak za dwa dni wrzuce :)
Alusia jaką ty masz wiedze :) Rybki łobuzy napewno atakują ponieważ małe krewetki chery maja po urodzeniu ok 2 mm :D takie maciupeńkie. Niestety najbardziej agresywnymi rybami w moim akwarium w stosunku do dorosłej już krewetki jest Gurami :/ Wogóle dziwne są te ryby.... ah poobserwuje dalej :) w każdym razie gurami poszło do 2 akwa i sprawa wyjaśniona :)
Dodaj odpowiedż
kruszynka 08.06.2009 23:40

no to Kruszynko wyhoduj te krewetki i pochwal się zdjęciami :):)
Dodaj odpowiedż
alusia 10.06.2009 14:10

mAM KREWETKI SŁUCHAJCIE :)))) Są piękne i jeszcze dziś postaram sie wgramolić zdęcia :)
Dodaj odpowiedż
kruszynka 10.06.2009 21:04

2 dzień krewetek:
świętą prawą jest że krewetki to stworzonka które bardzo dbają o porządek w akwarium. wystarczyła jedna noc aby dywan z mchu lśnił czystością. Po za tym to zauważyłam że krewetko red cherry są bardzo płochliwe i nie podchodzą do przedniej szybki akwarium. Przeciwnie natomiast zachowują się krewetki orange :)
Dodaj odpowiedż
kruszynka 11.06.2009 18:07

no brawo Kruszynko zaraz sprawdzę czy fotki już dałaś. To mówisz że czyściochy z tych krewetek to się chwali. Ile ich zakupiłaś w końcu?
Dodaj odpowiedż
alusia 15.06.2009 15:26