Zgłoś naruszenie
Dołącz do grupy

Moja hodowla 36 Odpowiedzi
12457 Wyświetleń

Witam.

Jestem nowy na forum. Hodowlą dżdżownic zajmuję się dopiero kilka miesięcy.

Hodowlę rozpocząłem ponieważ często wędkuję, a ceny żywych przynęt są na prawdę wysokie. Na dzień dzisiejszy liczba dżdżownic wynosi około 1000 sztuk przy 300 sztukach początkowych i wielu pożartych przez rybki.

W załączniku zamieszczam zdjęcie pierwszego domku mojej wesołej czeladki.

Moja hodowla
Od: oharawymiatashi
data: 12.10.2009 21:01

Forum

O świetnie ! Nie wiem tylko co to jest tam w rogu - jakaś świeca albo znicz ? Akwarium tez wygląda jakby było podwójne.
Mam paru kumpli wędkarzy - też ich zachęcam do hodowli, ale oni sa zbyt leniwi no i wolą parę robali ode mnie wysępić ;)
pozdrawiam
alien4

Dodaj odpowiedż
alien4 12.10.2009 22:58

przykrywasz czymś hodowle? zastanawia mnie czy brak otworów w ściankach nie powoduje wychodzenia robaków na zewnątrz?

Dodaj odpowiedż
worm 14.10.2009 08:56

W rogu jest miernik kwasowości i wilgotności.

Akwarium jest zamknięte od góry tradycyjną klapą (z małym otworem - zamykanym), nie ma otworów w ściankach - jedynie pomiędzy szkłem a pokrywą.

Do niedawna nie było problemu z tym, że dżdżownice wychodzą górą, aż do czasu gdy wyjechałem na parę dni urlopu i domyślam się, że brak światła dziennego przez cały dzień spowodował, że hodowla postanowiła się "przemieścić".

Po powrocie część dużych dżdżownic była przy "suficie akwarium". Znalazłem tam też 2 kokony i kilkadziesiąt małych.

Poniżej zdjęcie całego akwarium.

Dodaj odpowiedż
oharawymiatashi 14.10.2009 09:19

a może to brak powietrza lub pokarmu? dżdżwonice lubią żerować po ciemku i faktycznie światło sprowadza je w głąb wermikompostu, ale osobiście hoduje dżdżownice w piwnicy i kalifornijki nie uciekały mi do tej pory. co innego z European Nightcrawlers które postanowiły opuścić pojemnik mimo, ze był przyryty agro-włókniną....

Dodaj odpowiedż
worm 14.10.2009 12:31

Wg mnie miały za duszno. Ten sam efekt obserwowałem kiedyś gdy zamknąłem je szczelnie w pojemniku na noc - rano całe towarzystwo było na wierzchu. Myśle, że to u nich instynktowna reakcja na brak powietrza. Zwróćcie uwagę że zwykłe dżdżownice wyłażą na powierznie w czasie deszczu. Dzieje się tak dlatego że ziemia, mocną nasiąknieta wodą, nie przepuszcza powietrza i one się po prostu duszą.

Dodaj odpowiedż
alien4 15.10.2009 11:36

a jesteś w stanie podesłać zdjęcie (może być nawet z jakiegoś sklepu internetowego) tego miernika?

Dodaj odpowiedż
worm 15.10.2009 22:27

Myślałem że nie znajdę już tego miernika, bo dostałem go jakiś czas temu, ale udało się. Na stronie internetowej sklepu www.hid.pl są dostępne różnego rodzaju mierniki, ale niestety dość drogie. Nie mam porównania z innymi produktami ale ten wydaje mi się solidny. Nie ukrywam, że przy takiej hodowli jak moja taki miernik jest zastosowany mocno na wyrost, ale przydaje się przede wszystkim do utrzymania odpowiedniej wilgotności.

Odnośnie poprzednich dwóch postów to wydaje mi się, że miały wystarczająco dożo powietrza (sprawdzę to). Akwarium ma otwór na kabel (na drugim zdjęciu widać jego kawałek po lewej stronie z tyłu pokrywy). Jak na taką objętość (około 25l) wydaje mi się że wymiana powietrza jest wystarczająca. Chyba że wilgotność powietrza była zbyt duża i faktycznie było duszno.

Myślę, że powodem był raczej brak dziennego światła, bo na co dzień przeważnie też są przykryte i nie obserwuję takiego zjawiska. Co do pokarmu to też nie jestem przekonany. Tak czy inaczej będę obserwował hodowlę, może dojdę do innych wniosków.

Odnośnie karmienia. Jak najlepiej karmić dżdżownice? Do tej pory karmiłem je dość rzadko, ale dużymi porcjami. Najczęściej różnego rodzaju zepsutymi warzywami, bądź ich obierkami i do tego karton. Taką porcję przysypywałem cienką warstwą ziemi, aby hodowla nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu (trzymam ją w pokoju). A może lepiej karmić czymś innym, bądź częściej (mniejszymi porcjami) albo podawać pokarm na spód akwarium?

Poniżej zdjęcie miernika jakiego używam.

Dodaj odpowiedż
oharawymiatashi 16.10.2009 10:57

co do karmienia robie różnie. czasem mniej czasem więcej. ostatnio zacząłem hodowle European Nightcrawlers - przygotowałem fermentujące resztki roślinne i po 1 dniu część dżdżwonic zaczęła migrować poza pojemnik. okazało się że temperatura wzrosła ddo 38 stopni. podejrzewam, że to przez zbyt mocną fermentacje owoców:/ ale dżdżownice wyłapałem, didałem tektury, wody, powiększyłem przestrzeń dla dżdżownic i teraz jest ok. jedynie zammknięcie musiałem dopracować. agrowłóknina mimo przypięcia klamerkami okazała się zawodna. wymknęły się szparkami. teraz jest ona jeszcze przygnieciona mealowymi kątownikami (akurat to miałem w powicy pod ręką:)

Dodaj odpowiedż
worm 16.10.2009 18:41

Ja mam taki miernik: http://www.stryjek.pl/Miernik-ogrodniczy-4-funkcje.763
Zaletą jego jest to że ma długi szpikulec i można dokonać pomiarów głębszej warstwy. Dodatkowo ma również pomiar temperatury, co się może przydać. Jest też pomiar oświetlenia ale to przy dżdżownicach się nie przydaje.

Dodaj odpowiedż
alien4 19.10.2009 13:02

alien4 : ten miernik co podałeś ma funkcje mierzenia ph, możesz się wypowiedzieć jak spisuje się ta funkcja ? bo teraz będę sadzić na działce parę krzaków borówki wysokiej i chcę mniej więcej wiedzieć ile siarki będzie potrzebować gleba. Przyda się również znajomość ph przy innych roślinkach :)
a co do mojej hodowli to przeniosłem ją do "pojemnika na warzywa" ze starej lodówki :D pojemnik jest w moim pokoju więc temperatura jest sprzyjająca, ba również jestem ciepłolubny :D
Na początku wkurzały mnie "muchy owocówki" ale przykryłem robaki liściami klonu (oby z kalifornijskiej nie zrobiła się kanadyjska) i muszki zniknęły :)

Dodaj odpowiedż
dafit 20.10.2009 20:23

Chcesz uczestniczyć w tej dyskusji? Logowanie Rejestracja
Aby mieć możliwość brania aktywnego udziału w życiu serwisu musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta na Jopi.pl? Zarejestruj się

Zarejestruj się teraz