Zgłoś naruszenie
Dołącz do grupy

muchy 4 Odpowiedzi
1411 Wyświetleń

Niedawno kupiłem dżdżownice kalifornijskie (500 szt). Niestety zalęgły mi się muchy i muszki owocówki (część larw było już w momencie kupna). Karmiłem dżdżownice resztkami kuchennymi i przegniłą trawą. Hodowlę trzymam w płaskiej dużej kuwecie w garażu. Jak się ich pozbyć. Czy przestać dokarmiać dżdżownice, czy tylko zmienić im dietę (tylko na jaką).

Od: waldek
data: 20.09.2009 20:49

Forum

Witam,
myślę, że jest kilka rozwiązań problemu:
1. nic sobie z tego nie robić - możesz wynieść kuwetę na zewnątrz i niech się mnożą te muszki
2. można przykryć kuwetę jakąś gęstą siatką
3. można nie dawać zepsutych owoców - bo to przyciąga muszki ale prawdą jest że dzdżownice tez lubią owoce
4. można umieścic w pobliżu tej kuwety zwykły lep na muchy - jest to bardzo skuteczne na muszki owocówki
5. można przysypać wszystko kilkucentymetrową warstwą świeżej trawy z koszenia -ja nawiasem mówiąc tak robię - pryzmę kompostową za każdym razem przysypuję kilkucentymetrową warstwą trawy - trawa powoduje utrzymanie odpowiedniej wilgotnosci, zabezpiecza przed ptakami, słońcem, przed muchami a z czasem sama zgnije i zostanie zjedzona przez dżdżownice.

Dodaj odpowiedż
alien4 21.09.2009 10:04

Dziękuję za odpowiedź. Zastosuję wszystkie te sposoby (kuweta przykryta włókniną wyniesiona na dwór, na to z 10 cm trawy i lep w garażu) i mam nadzieję, że za kilka tygodni nie będzie larw much ani muszek w złożu. Następnie przeniosę dżdżownice do garażu i będę je dokarmiał pod włókniną. Na wiosnę przeniosę je do kompostownika.

Dodaj odpowiedż
waldek 21.09.2009 13:28

Pamiętaj tylko, żeby nie miały zbyt zimno, bo się nie bedą mnożyć.

Dodaj odpowiedż
alien4 29.09.2009 14:21

z trawą uważaj żeby gnić nie zaczęła.
jeszcze dwa patenty:
- przykryć resztki pociętymi na kawałki gazetami
- patent który sam wykorzystuje i sie sprawdza: resztki które dorzucam przykrywam warstwą już rozłożonego przez dżdżownice biohumusu. zapobiega to ulatnianiu się zapachu a także muszki dostępu nie mają.
Z owoców bym nie rezygnował: zgniłe owoce (szczególnie gruszki czy skórki bananów) one naprawdę lubią. A takie przykrycia jak agrowłóknina mają podwójny plus: ładnie powietrze przepuszczają a do tego mają tak małe dziurki że żadna muszka nie wleci:) jeśli już masz muszki to przykryj włókniną i gdzieś w pojemniku (tylko tak żeby dżdżownice się nie przykleiły) umieść lep na muszki żeby wyłapać te które są i te które się wyklują.

Dodaj odpowiedż
worm 09.10.2009 15:25

Chcesz uczestniczyć w tej dyskusji? Logowanie Rejestracja
Aby mieć możliwość brania aktywnego udziału w życiu serwisu musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta na Jopi.pl? Zarejestruj się

Zarejestruj się teraz