Zgłoś naruszenie
Dołącz do grupy

Dżdżownica Kalifornijska 2 Odpowiedzi
5047 Wyświetleń

Chciałbym zapytac Was ile potrzeba dżdżownic dorosłych na 1 m2, przetwarzanego obornika. Jaką masę ma ilość 1000 sztuk dorosłego osobnika i jaki jest koszt np. 100 sztuk.

Wielkie dzieki za fachową pomoc.

Malex

Od: malex
data: 08.05.2009 14:14

Forum

Witaj
myślę, że nie można odpowiedzieć na pytanie ile dżdżownic potrzeba mieć na metrze kwadratowym. Jeśli będzie ich więcej szybciej go przerobia, jeśli mniej zajmie im to więcej czasu. Istotne jest także jak gruba jest warstwa obornika. Szybkość z jaką sie mnożą (w dobrych warunkach) jest na prawdę imponująca. Podam Ci mój przykład. Ja kupiłem 100szt dorosłych osobników (kosztowało to kilkanascie złotych) i te 100 sztuk wrzuciłem w maju ub. roku do kompostu. Moja pryzma ma wymiary ok 2,5 *2 czyli jakieś 5m2. Jest dosyć gruba ale one żerują do głebokości może 30-40 cm. Ostatnio (czyli po roku) wybrałem próbke tego kompostu (ok. 1 kg) i policzyłem ile tam było dorosłych osobników. Naliczyłem ok 50 szt. Młodych nie liczyłem a było ich całkiem sporo. Niemniej jednak, musze przyznać że humusu jeszcze zbyt wiele nie widać. Szacuje że na przyszły rok jesienią będę już mógł humus wybierać. Może ten przykład troszkę wyjaśni Twoje wątpliwości.
Jeśli chodzi o ciężar, to właśnie miałem zamiar przeprowadzać pewne badania statystyczne (miedzy innymi ciężar). Wcześniej nie miałem odpowiedniej wagi a w tym tyg kupiłem taką b. dokładną. Jak znajdę chwilke to opublikuje tutaj wyniki ważenia.
pozdrowienia

Dodaj odpowiedż
alien4 08.05.2009 14:51

Bardzo dziekuje za fachowa i rzetelna informacje. Teraz wiem znacznie wiecej. Jesli bedzie troche czasu bede rowniez wdzieczny za parametry wagowe.

serdecznie pozdrawiam,

Malex

Dodaj odpowiedż
malex 08.05.2009 15:22

Chcesz uczestniczyć w tej dyskusji? Logowanie Rejestracja
Aby mieć możliwość brania aktywnego udziału w życiu serwisu musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta na Jopi.pl? Zarejestruj się

Zarejestruj się teraz