Zgłoś naruszenie
Dołącz do grupy

Jak szybko mnożą się dżdżownice kalifornijskie 14 Odpowiedzi
8229 Wyświetleń

Witam wszystkich
Zamierzam w najbliższym czasie przeprowadzić eksperyment. Wezme np. 10 kokonów i włóże je do jakiegoś naczynia i będę hodował je osobno. Jak sie młode "wyklują" policzę ile ich wyszło i potem jak dorosna będę sprawdzał kiedy i ile nowych kokonów złożą. Dzieki temu eksperymentalnie zbadam jak szybko dżdżownice się rozmnażają. Nigdzie nie znalazłem takiej informacji więc trzeba to zbadać samemu ;) - oczywiście podzielę się wynikami badań.

Od: alien4
data: 02.04.2009 22:11

Forum

bardzo dobry pomysł najlepiej samemu sprawdzić, mały eksperyment się przyda i przynajmniej się dowiemy wielu ciekawych rzeczy o rozmnażaniu

Dodaj odpowiedż
mimi 03.04.2009 14:04

Witaj alien4 .Bardzo fajny pomysl z tymi kokonami.Bardzo mnie to interesuje.Tylko mam jeden problem który myślę mi wyjaśnisz ,a mianowicie 'Jak wygląda kokon tego robala' Jeszcze tego nie widziałem i nie mam pojęcia jak to wygląda.Pozdrawiam WAS i do usłyszenia ,Może masz zdjęcie ?

Dodaj odpowiedż
cristobal68 03.04.2009 19:55

No właśnie nie mam zdjęć. Chciałem zrobić ubiegłej jesieni ale chyba było już za późno bo nie znalazłem żadnego. Zobacze, może jutro trochę "pogrzebię" to zrobie jakąś fotke. Ale taki kokon to łatwo poznać - to taka kilkumilimetrowa kulka. Są one tak pojedynczo porozrzucane chociaż jak mi się wydaje to najwięcej ich jest w pobliżu papieru.

Dodaj odpowiedż
alien4 03.04.2009 20:28

Dodałem do zdjęć na grupie fotki kokonu w powiększeniu. W rzeczywistości miały rozmiar ok 2x3 mm. Pozdrawiam.

Dodaj odpowiedż
alien4 23.04.2009 14:49

W końcu rozpocząłem eksperyment o którym piszę wyżej. Wyselekcjonowałem 10 dorosłych osobników, dałem im porcję zbutwiałych liści i trawy oraz tekture. Wszystko zamknąłem w plastikowym pojemniku. Wieczko podziurkowałem tak żeby był dostęp powietrza. Całość umieściłem w łazience - tam jest najcieplej. Zobaczymy. Po miesiącu planuje je wyciągnąć a po następnym miesiącu - policzyc młode.

Dodaj odpowiedż
alien4 04.06.2009 09:26

Mam już pierwsze spostrzeżenia. Po 5-ciu dniach eksperymentu zauważyłem pierwsze kokony (mogły zostać już złożone troszkę wcześniej, bo nie zaglądałem tam przedtem). Siódmego dnia, zauważyłem pierwsze młode ! Zatem wychodzi na to, że w sprzyjających warunkach rozmnażają sie bardzo szybko. Poczekajmy jednak na koniec miesiąca i na wyniki statystyczne.

Dodaj odpowiedż
alien4 08.06.2009 09:10

Eksperyment jeszcze sie nie zakończył ale jedna rzecz mnie niepokoi. Pierwsze młode dżdżownice powinny mieć już ok 3 tygodni więc powinny nieco podrosnąć a tym czasem obserwuje tylko całiem małe albo tylko te dorosłem. Brakuje podrostków. Mam pewne obawy ... Znalazłem kilka dni temu ślimaka w tech mojej eksperymentalnej hodowli - czy on przypadkiem nie zjadał mi tych młodych ? Bo jakoś mi wydaje się też, że w stosunku do ilości kokonów tych młodych nie jest tak wiele. Teraz żałuje, że nie wysterylizowałem tego pokarmu, który użyłem do eksperymentu. Z drugiej strony, w naturalnym środowisku te dwa gatunki zyją obok siebie więc jeśli sie tak dzieje to tego nie unikniemy w prawdziwej hodowli.

Dodaj odpowiedż
alien4 25.06.2009 16:23

Wczoraj zakończył sie pierwszy etap mojego eksperymentu. Dokładnej liczby dżdżownic nie znam z powodu tego że większość młodych to bardzo małe osobniki (takie cieniutkie, jednocentymetrowe niteczki) i niezwykle trudno je policzyć. Myśle że poczekam jeszcze miesiąć aż one nieco podrosną. Takie 3-tygodniowe są już całkiem duże i łatwo je wtedy policzyć. Niemniej jednak pewne szacunki juz mogę podać.

Z 10-ciu sztuk dorosłych osobników miesiąc temu odnalazłem tylko 8. Nie ma żadnych śladów pozostałych dwóch, nie mam pojęcia co się z nimi stało (uciec nie mogły bo były cały czas zamknięte). Podejżewam że zdechły i zostały zjedzone przez inne dżdżownice ew. ślimaki - zauważyłem kilka. Te 8 dorosłych usunąłem z hodowli - są tam teraz tylko młode.

Oszacowałem ilość młodych na mniej więcej 150 sztuk czyli przez miesiąc hodowla powiększyła się 15 razy - podejżewam jednak że nie wszystkie młode dożyją wieku dorosłego, dlatego lepiej bedzie jeszcze poczekac ten miesiąc i policzyć je jak już będą większe.

Dodatkowo doliczyłem się jeszcze ok 30 świeżych kokonów.

Dodaj odpowiedż
alien4 02.07.2009 08:55

Z ilości kokonów które znalazłem (również tych juz pustych) można wysnuć wniosek że statystyczna dżdżownica składa mniej więcej jeden kokon na tydzień.

Dodaj odpowiedż
alien4 02.07.2009 08:59

No i eksperyment dobiegł końca. Niewiele się pomyliłem w szacunkach - wyszło mi 140 dżdżownic. Zapewne kilku niezauważyłem tak że można spokojnie powiedzieć, że 10 dorosłych dżdżownic w sprzyjających warunkach w ciągu miesiąca zwiększa populację 15-krotnie.
Co ciekawe, pierwsze z tym młodych już składają od jakiegoś czasu kokony z których wylęga sie juz następne pokolenie, zatem szacuje że po ok 5-6 tygodniach młode dżdżownice zaczynają sie rozmnażać.

Dodaj odpowiedż
alien4 27.07.2009 22:47

Chcesz uczestniczyć w tej dyskusji? Logowanie Rejestracja
Aby mieć możliwość brania aktywnego udziału w życiu serwisu musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta na Jopi.pl? Zarejestruj się

Zarejestruj się teraz