Zgłoś naruszenie
Dołącz do grupy

Wiosna 24 Odpowiedzi
4758 Wyświetleń

Bardzo jestem ciekaw jak przezimowaly moje dżdżownice. Jak się zrobi cieplej zajżę do pryzmy.

Od: alien4
data: 17.03.2009 16:29

Forum

Witaj Alien4 tu cristobal68
Interesuje mnie hodowla tej dżdżownicy w warunkach domowych np.w plastikowym wiaderku lub czyms podobnym.Jestem wędkarzem więc założenie jest jedno wychodowac trochę tych robaków a potem na haczyk.Jeżeli możesz przesłać trochę swoich spostrzezen na temat hodowli w domu to z góry dziękuję.

Dodaj odpowiedż
cristobal68 18.03.2009 14:53

Witaj Cristobal,
myślę że z powodzeniem można trzymać dzdżownice w wiaderku, zwłaszcza jeśli chodzi o niewielką hodowle.
Najważniejsze jest jak mi się wydaje utrzymanie odpowiedniej wilgotności i temperatury. Jak jest zimno to one są takie troche nieruchawe no i w zwiazku z tym wolniej rosną i rozmnażają się. W mieszkaniu jednak zazwyczaj jest ciepło więc nie będzie problemów. żeby z kolei wilgotność była odpowiednia to ja wyciąłem sobie takie kółko z tektury, trochę mniejsze od srednicy wiaderka i po prostu przykrywałem ten kompost tą tekturą. Z wodą w wiaderku jest jednak pewien problem. Starałem się zawsze spryskiwać powierzchnię kompostu ale po pewnym czasie na dnie wiadra gromadziła sie woda. Mimo że powierzchnia była sucha to na dnie stała woda. One nie mogą przebywać w wodzie. Najlepiej było by zrobić małe dziurki w dnie wiaderka zeby nadmiar wody odpływał ale ta woda niestety śmierdzi. W ogóle, to z wiaderka troszkę tez śmierdzi ale nie tak bardzo jak by sie wydawało - pomaga troche tektura. Można na dno dać dużo tektury - przynajmniej fajnie bedzie namakac i one będą ją zjadac. Co prawda wolą jednak jakiś miękki papier - można dać np. rolkę takiego najtańszego papieru toaletowego (szarego - nie dawaj bialych ani kolorowych). Na dno polecam pojemniki z jajek. Ja jeszcze co jakiś czas przechylalem ostrożnie wiadro i wylewałem wode. Niemniej jednak one lubią tak żerować kilka centymetrów pod ziemią. Jak jest cicho i się przysłychasz to nawet je słychać jak sie przesuwają :) Ja im do wiaderka podawałem taką przegniłą troche trawę i liście - bardzo to lubią. Nawet lepiej im to dawać niż jakieś odpady z kuchni które szybko pleśnieją i śmierdzą.

Dodaj odpowiedż
alien4 19.03.2009 13:55

Spróbuj po prostu kupić porcję. Ja kupiłem 100szt bo bałem się że mi pozdychają, ale nie było problemów (co prawda nie wiem jak te co zostały na zime w ziemi - zobaczymy). Myślę że lepiej kupic od razu więcej, chyba że tak dużo ich nie potrzebujesz. Podejżewam, że jednak ze 20 sztuk na jedną wyprawe na ryby to trzeba mieć. One potrzebują ok miesiąca, może troszkę wiecej, żeby z malego osobnika dorosnąć. Nie można za bardzo przetrzebić hodowli. Mimo że one są obupłciowe to jednak potrzebują innych osobników do rozmnażania i wymiany genów. Nie wiem jeszcze co byś chciał się dowiedzieć. Wg mnie warto spróbować - niewiele się ryzykuje a mógłbyś zawsze mieć pod ręką świeże dżdżownice.

Dodaj odpowiedż
alien4 19.03.2009 14:08

no powiem Ci zima była dość sroga i nadal jeszcze sypie śniegiem, wiec nie wiem czy Ci ta hodowla nie zamarzła.Daj znać bo bardzo jestem ciekawa czy coś przeżyło.

Dodaj odpowiedż
lucja 19.03.2009 15:17

Na szczęście było sporo śniegu, który działa jak kołderka ;)

Dodaj odpowiedż
alien4 19.03.2009 16:40

:)

Dodaj odpowiedż
tagata 25.03.2009 12:01

Czy takie białe malutkie to młode? Po zimie ruszyłem widłami w swoim kompoście w celu sprawdzenia obecności podopiecznych i zobaczyłem miliony tych malutkich białych, i nieliczne dorosłe egzemplarze.Czy to znaczy że moja hodowla przetrwała zimę ??

Dodaj odpowiedż
gianter 26.03.2009 14:01

Ja jeszcze nie rozgrzebywałem pryzmy. Troche to jest zastanawiające, bo ja zauważyłem u siebie że na jesieni nie składały kokonów więc skąd by się te młode wzięły ? i to w takich ilościach. Bardzo to jest zastanawiające. No chyba że, jesienią dorosłe osobniki składały kokony głeboko w ziemi ( z obawy przed mrozem) i teraz młode wychodzą na wierzch. Ale gdzie sie podziały dorosłe osobniki ? Bardzo ciekawa sprawa.
A może to zwykłe dżdżowniece przedostały sie do pryzmy ? Ja wiem że one na zimę szukają właśnie takich miejsc. Z kolei zauważył/a byś dorosłe osobniki które różnią sie kolorem i wielkością od kalifornijek. Tak mi to wygląda że populacja Ci sie powiekszyła !

Dodaj odpowiedż
alien4 26.03.2009 16:47

Jak masz możliwość to zrób zdjęcie i wrzuc je na forum - chętnie zobaczymy jak to wygląda u Ciebie.

Dodaj odpowiedż
alien4 26.03.2009 16:49

Witam Wszystkich Stalych bywalców oraz Nowych.Moja hodowla ma sie bardzo dobrze.Chociaż produkcja odbywa sie tylko w dwóch wiaderkach.Małych też przybywa ale nie tak szybko jak bym chciał.Sezon wedkarski już tuz tuż.Pozdrawiam

Dodaj odpowiedż
cristobal68 26.03.2009 20:40

Chcesz uczestniczyć w tej dyskusji? Logowanie Rejestracja
Aby mieć możliwość brania aktywnego udziału w życiu serwisu musisz być zalogowany. Nie masz jeszcze konta na Jopi.pl? Zarejestruj się

Zarejestruj się teraz